Światowy Dzień Żywności

16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day). Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności organizują wiele wydarzeń edukacyjnych −  happeningi, warsztaty kulinarne, konferencje. Dzień ten jest świętowany w wielu miejscowościach Polski dzięki zaangażowaniu dzieci, młodzieży, nauczycieli, ogromnej liczby wolontariuszy oraz organizacji pozarządowych.

Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przeoczenie terminu przydatności do spożycia − to wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”.

Zjawisko marnowania żywności dotyczy zarówno osób dorosłych jak i dzieci. Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzonych około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności. Edukacja społeczeństwa powinna być zatem skierowana równolegle do dzieci i dorosłych.

Więcej informacji na stronie Federacji Polskich Banków Żywności.

Polecamy Państwa uwadze także materiały edukacyjno-informacyjne dotyczące zdrowego stylu życia, opublikowane na stronie Zespołu ds. Promocji Zdrowia w Szkole ORE.

Ostatnia aktualizacja:

Światowy Dzień Żywności

16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day). Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności organizują wiele wydarzeń edukacyjnych −  happeningi, warsztaty kulinarne, konferencje. Dzień ten jest świętowany w wielu miejscowościach Polski dzięki zaangażowaniu dzieci, młodzieży, nauczycieli, ogromnej liczby wolontariuszy oraz organizacji pozarządowych.

Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przeoczenie terminu przydatności do spożycia − to wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”.

Zjawisko marnowania żywności dotyczy zarówno osób dorosłych jak i dzieci. Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzonych około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności. Edukacja społeczeństwa powinna być zatem skierowana równolegle do dzieci i dorosłych.

Więcej informacji na stronie Federacji Polskich Banków Żywności.

Polecamy Państwa uwadze także materiały edukacyjno-informacyjne dotyczące zdrowego stylu życia, opublikowane na stronie Zespołu ds. Promocji Zdrowia w Szkole ORE.

Ostatnia aktualizacja: